Ana içeriğe atla

ERKEN ÇOCUKLUKTA MASTÜRBASYON VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

  • "Mastürbasyon (kendi kendine doyum), 3-5 yaşlar arasında sık rastlanan bir davranıştır ve çocuğun kendi bedenini tanıma eyleminin bir parçasıdır." diyor Haluk Yavuzer Çocuğu Tanımak ve Anlamak adlı kitabında. Gerçekten de öyledir. Çocuklarınızı dikkatli izlediyseniz, cinsel organlarına önce tesadüfen dokunduğunu, onu fark ettikçe dokunma isteklerinin artığını görmüş olmalısınız. Bu aşamada 'çek elini oradan, ayıp, terbiyesiz' diyerek ellerine vurmadıysanız ve zorla bu davranıştan vazgeçirmeye çalışmadıysanız bir süre sonra oraya olan aşırı ilgisinin kendiliğinden kaybolduğunu görürsünüz.
    Yok eğer yukarıda saydığım davranışları uyguladıysanız çocuğunuz cinsel organına aşırı şekilde odaklanmasına sebep olmuş ve bu şekilde onu mastürbasyona teşvik etmiş olabilirsiniz.  Bunun yanı sıra, tacize uğramış olmak, aile içi şiddet, ilgisizlik gibi faktörler de mastürbasyona sebep olabilir.
  • Davranışın nedenlerini bulduğumuzda aslında çözüme de bir nevi yaklaşmış oluyoruz. Peki mastürbasyonun nedenleri nelerdir ve çözüm için ne yapmak gerekir?
  • Öncelikle mastürbasyon yapan çocuğun sağlık kontrolleri yapılmalı; genital bölgesinde kaşıntı, kızarıklık ve idrar yollarında enfeksiyon olup olmadığına bakılmalıdır. Sonuçlar normalse büyük ihtimalle davranışı, sosyal,  psikolojik ve duygusal nedenlerde aramak gerekir.Eğer çocuğunuzun tacize uğradığını düşünüyorsanız bu işi bir netliğe kavuşturun, sakın bizim başımıza gelmez demeyin. Anne babalar bu konuda her an teyakkuz halinde olmalıdırlar. Size paranoyak olun demiyorum,  uyanık olun yeter! Çocuğunuzun tacize uğrayıp uğramadığından emin olun. Eğer böyle bir durum varsa, çocuğunuzun yaşamı boyunca bu acı yükü sırtında taşımaması için, bir an önce psikolojik tedaviye başvurun.
  • Mastürbasyonun bir diğer nedeni ilgisizliktir. Siz, çocuğunuzu çok sevdiğinizi düşünürsünüz, nitekim de öyledir. Fakat çocuk, onu sevdiğinizi  somut olarak görmek ister. Saatlerce bilgisayar ve televizyon başında oturarak çocuğunuzu, onu çok sevdiğinize inandıramazsınız.
  • Peki sevgimizi nasıl göstereceğiz? 
  • Öncelikle aceleci olmayın, yavaş olun. Çünkü çocuklar yavaştır. Yavaş yavaş yemek yerler. Ayakkabılarını yavaş yavaş giyerler, bir şey uzattığınızda yavaşça alırlar. Onların ritmini bozmayın ve o ritme kendiniz de ayak uydurmaya çalışın.
  • Onunla oyun oynayın. Oyun için illa hazır oyuncağa gerek yok. Size çocuğunuzla eğlenceli vakit geçirmek için birkaç öneri vereceğim;
  • ·         Evdeki yoğurt kutularından, karton kutulardan, kullanmadığınız eski güvenli eşyalardan, artan kumaşlardan oyuncaklar yapabilirsiniz. Birçok örneği internetten bulabilirsiniz.
    ·         Makarnaları boyayıp kolye yapabilirsiniz.
    ·         Ahşap boyama yapabilirsiniz.
    ·         Çeşitli boncuklardan kolye, bileklik vs. yapabilirsiniz.  Birlikte boncuklardan kolye, bileklik yapabilirsiniz.
    ·         En önemlisi çocuğunuzla dışarıda vakit geçirmek.  Çocuk gün içinde mutlaka enerjisini atmalı. Bunun da en güzel yolu fiziksel aktivite. Bırakın çocuğunuz dışarıda toprakla, suyla, sopalarla, yapraklarla istediği gibi oynasın . Tabiat ile hemhal olsun.
    ·         Mastürbasyon yapan çocuklar yatakta vakit geçirmeyi severler. Özellikle akşamları yatmadan önce ailecek spor yapın ki çocuğunuz yorulsun. 
    ·         Ayrıca evde başka bir küçük çocuğunuz varsa hiçbir ayrım yapmadan tüm aktivitelere onu da katın. Aksi taktirde bir çocuğunuzun mastürbasyon sorununu çözemeden, diğer çocuğunuzun kıskançlık krizleri ile baş başa kalırsınız. Evde abi ve abla varsa da mastürbasyon yapan çocuğunuzun sorununu onunla da paylaşın hatta ondan çözüm için sizinle işbirliği yapmasını isteyin. Onlardın yardımı sizin yükünüzü hafifletecektir.
    ·         Çocuğunuzun yaşına ve gelişim seviyesine uygun kitaplar seçin ve beraberce okuyun. Kitapların bol resimli, az yazılı olmasına dikkat edin. Sadece okumakla yetinmeyin. Birlikte resimlere uygun hikayeler uydurun ve kendiniz oluşturduğunuz bu hikayeleri ailecek canlandırabilirsiniz. 
    ·         Ailecek her hafta bir yere gidebilirsiniz. Tiyatroya, sinemaya, pikniğe, hayvanat bahçesine, huzurevine, sevgi evlerine vs. örnekleri çoğaltabilirsiniz.
    ·         Tüm bunları keyif alarak yapmaya çalışın. Yapmak zorundaymış gibi davranmayın. Çocuğunuz isteksiz olduğunuzu kolay bir şekilde anlayabilir.
    ·         Çocuğunuzu kucağınıza alıp, sevip okşamayı ihmal etmeyin. Kalbinizde çocuğunuza karşı var olan sevgi, şefkat ve merhameti ona hem davranışlarınızla hem de sözlerinizle ifade edin. Sevginizi göstermek için bu yeter.
    Mastürbasyonun sebeplerinden biri de aile içi iletişimsizliktir. Ebeveynler sorunun temelini çocukta aramak yerine önce kendi ilişkilerini, gündelik yaşantılarını  gözden geçirmelidirler. Ne kadar konuşuyorlar, ne kadar tartışıyorlar ve kavga ediyorlar? Birbirlerine veya çocuğa şiddet uyguluyorlar mı? Anne-babaların, öncelikle bu gibi sorulara dürüst ve samimi bir şekilde cevap vermeleri gerekir.
    Nedenini bilmediğimiz bir sorunu çözmek, imkansız denecek kadar zordur. Eğer mastürbasyon yapan bi çocuğunuz varsa onu, aşağıdaki çizelgeye göre 1-2 hafta boyunca tavsiye ederim. bu şekilde bir gözlem sorunun nedenlerini daha somut bir şekilde görmemizi sağlayarak, işimizi kolaylaştırdı ve çözüme bir adım daha yakın olmamızı sağladı.


    Tarih
    Çocuk davranışı ne zaman yaptı
    Davranış öncesi ne olmuştu/ne yapmıştı
    Davranış sonrası ne oldu/ne yaptı
    Davranışı yaparken nasıl bir ortamda idi
    Çocuk davranışı yaparken anne/baba nerede, ne yapıyordu
    Davranış sonrası anne/babanın tepkisi ne oldu
    Anne/babanın tepkisine karşılık çocuğun tepkisi ne oldu

























































Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

BEBEKLİ UMRECİLERE TAVSİYELER

Bu yazıyı yazmamdaki amaç, bebekle umreye gidecek olanları, tüm söylenenlere rağmen biraz cesaretlendirmek ve ne yapmaları gerektiği konusunda yardımcı olmaktır. Bana "Pişman mısın, bebekle çok zor olmuştur" diyorlar. Kişi, oralara gider de pişman olur mu hiç! Bence hayatın her döneminde, ne zaman imkan olursa hiç tereddüt etmeden gitmeli insan, Allah kolaylığını verir elbet. Hem "Şüphesiz, zorlukla beraber bir kolaylık vardır" ayetiyle müjdelemiyor mu bizi Rabbimiz? Güzel düşünelim ki güzel olsun, gönlümüzce olsun her şey. Aksi takdirde benim gibi söylenenlere kulak asıp vazgeçme aşamasına kadar gelebilirsiniz. Şükürler olsun ki böyle bir hatadan döndüm ve Rabbim bana, oraları görmeyi nasip etti. Gelelim umre yolculuğumuza: Umre için yola çıktığımızda kızımız 21 aylık idi ve aylardan şubat idi. Öncesinde ufak çaplı bir araştırma yaptım. Kızım için hazırlayacağım eşyaları listeledim. Fazla kıyafet götürmeye hiç gerek yok. Mekke'de çamaşırlar çok hızlı bir

GEBELİKTE 2'Lİ VE 3'LÜ TARAMA TESTİ

Gebelikte yapılan 2'li ve 3'lü tarama testleri, anne karnındaki bebekte görülebilecek kromozomal hastalıkların tespit edilmesi için yapılır. Bu hastalıkların başında da Down Sendromu gelir. Son zamanlarda özellikle de muhafazakar kesimlerde, bu testlere karşı aşırı ön yargıların bulunduğuna şahit oluyorum. Bunun sebebi ise; bu testlerden çıkabilecek olası olumsuz sonuçların kürtaja sebep olabileceğidir ve gerçeklik payı da vardır. Peki "bebeğim engelli olacaksa hiç doğmasın" diye düşünen bir anne, sağlıklı doğacak sandığı bebeği  engelli doğduğunda ne hissedecek? Büyük bir şok geçirme ve ardından bebeği reddetme ihtimali yüksek. Sonuç böyle olacaksa engelli bebeklerin, anne karnında yaşamına son verilmesi gerektiğini söylemiyorum ve böyle bir şeyi asla tasvip etmiyorum. Zira şer bildiklerimizde hayır, hayır bildiklerimizde şer vardır.