Ana içeriğe atla

0-3 AY DÖNEMİ GELİŞİMSEL DESTEK



0-3 AY DÖNEMİ GELİŞİMSEL DESTEK
      
     Bebekler doğumundan itibaren ilk 2 yıl boyunca yoğun bir şekilde tensel temas açlığı çekerler. Bebeğinize bol bol sarılın, ellerine, ayaklarına, dokunun, hafif dokunuşlarla masaj yapın. 

        Bebeklerin kendi kendilerini sakinleştirme yetileri olmadığı için, ağladıklarında, huzursuz olduklarında kucağa alarak, ninni söyleyerek sakinleştirmeniz gerekir. Kucağa alışmasın diye her ağladığında almamak, bebeği çaresizleştirir ve anne ile güvenli bağlanma zedeler. 

        Bebekler 3 hafta olduklarında net göremeseler bile,  annelerinin yüzünü incelemeye başlarlar. Bebeğinizi kendinize yakın tutun, göz kontağı kurun ve yüzünüze bakması için ona fırsatlar verin. 

        Göz kontağı kurararak onunla yumuşak, müziksel bir ses tonu ile konuşun, ona gülümseyin, şarkılar, ninniler söyleyin. Sizi anlamasalar da bunlar bebeğinizin hoşuna gidecektir. 

        Görme alanlarının dışındaki nesneleri göremedikleri için bazı şeyleri sizin onlara göstermeniz gerekir.

         İlk dönenceler: Bu aylarda bebekler yataklarının üzerinden ya da görebileceği mesafden sarkana objere bakmayı sever. Düz hatlardansa kıvrımlı hatları ve üç boyutlu nesneleri ilginç bulurlar. Uygun yerlere balonlar, krapon kağıtlarından süsler, renkli pipetler, sesli ve renkli mobiller asabilirsiniz. 

       Yataklarının etraflarına bebek grafikleri yapıştırabilirsiniz. Bebek grafiklerini  siyah beyaz çizgili, siyah beyaz puantiyeli kumaşlardan  kendiniz de oluşturabiliirsiniz. Beyaz bir kağıt üzerine siyah keçeli kalemle dsenler çizerek ve boyayarak da oluşturabilirsiniz. Bebeğinizin ilgi ile izlediğini göreceksiniz. 

        Bu dönemde bebeğinizle kısa süreli gezintiler yapabilirisiniz. Eğer bebeğiniz bebek arabasında ise yüzünün size dönük olması bebeğinizin kendisini daha rahat ve güvende hissetmesini sağlar. Gezerken de onunla konuşmayı sürdürün. Etraftakilerden, havadan, kuşlardan, bulutlardan bahsedebilirisiniz. Sizi anlamasa da bebeğinizn hoşuna gidecek ve dil gelişimine katkısı olacaktır. 

        Günlük işlere yetişmek: Bebeğiniz pusette ya da anakucağında sallanarak sizi izlemekten hoşnut olabilir. Yeter ki bu esnada onunla konuşmaya devam edin.  Gülümseyerek şarkılar söyleyebilir, ritmik bir şekilde yaptığınız işleri anlatabilirsiniz. 

      Bez değiştirme birebir iletişim için iyi bir fırsattır. Bebeğinizin altını değiştirirken onun karnına dokunun, gıdıklayın, onunla konuşun.

     Aynalar: Bebeğinizin bulunduğu alanlara, yerde yatarken yanına,önüne güvenli aynalar yerleştirebilirsiniz. Onu aynaya bakmaya teşvik edin. 

       Rahatlatıcı müzikler dinletip, çocuk şarkıları söyleyerek ritim tutun. 

         Eline çıngırak tutturmaya çalışın. 

         El ve ayaklarına küçük çıngıraklar takarak el ve ayaklarını keşfetmesini destekleyin. 

        Bebeğinizin ulaşacağı yerlere buruşturulmuş kağıtla, poşetle doldurulmuş çorap, yün ponponlar asıp  tutmasına teşvik edebilirsiniz. Plastik kurabiye kalıplarını birbirine bağlayıp ulaşacağı yere asın, bunlar biribirine değdiğinde çıkardığı sesler bebeğinizin ilgisini çekebilir. 


 Oyuncak önerileri 

      Çıngırak, mobiller 
  
     İçine buruşturulmuş kağıt, poşet ,nohut doldurulmuş çorap

     Bebek grafikleri
        Tuğba Kadiroğlu 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

BEBEKLİ UMRECİLERE TAVSİYELER

Bu yazıyı yazmamdaki amaç, bebekle umreye gidecek olanları, tüm söylenenlere rağmen biraz cesaretlendirmek ve ne yapmaları gerektiği konusunda yardımcı olmaktır. Bana "Pişman mısın, bebekle çok zor olmuştur" diyorlar. Kişi, oralara gider de pişman olur mu hiç! Bence hayatın her döneminde, ne zaman imkan olursa hiç tereddüt etmeden gitmeli insan, Allah kolaylığını verir elbet. Hem "Şüphesiz, zorlukla beraber bir kolaylık vardır" ayetiyle müjdelemiyor mu bizi Rabbimiz? Güzel düşünelim ki güzel olsun, gönlümüzce olsun her şey. Aksi takdirde benim gibi söylenenlere kulak asıp vazgeçme aşamasına kadar gelebilirsiniz. Şükürler olsun ki böyle bir hatadan döndüm ve Rabbim bana, oraları görmeyi nasip etti. Gelelim umre yolculuğumuza: Umre için yola çıktığımızda kızımız 21 aylık idi ve aylardan şubat idi. Öncesinde ufak çaplı bir araştırma yaptım. Kızım için hazırlayacağım eşyaları listeledim. Fazla kıyafet götürmeye hiç gerek yok. Mekke'de çamaşırlar çok hızlı bir

ERKEN ÇOCUKLUKTA MASTÜRBASYON VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

"Mastürbasyon (kendi kendine doyum), 3-5 yaşlar arasında sık rastlanan bir davranıştır ve çocuğun kendi bedenini tanıma eyleminin bir parçasıdır." diyor Haluk Yavuzer   Çocuğu Tanımak ve Anlamak   adlı kitabında. Gerçekten de öyledir. Çocuklarınızı dikkatli izlediyseniz, cinsel organlarına önce tesadüfen dokunduğunu, onu fark ettikçe dokunma isteklerinin artığını görmüş olmalısınız. Bu aşamada 'çek elini oradan, ayıp, terbiyesiz' diyerek ellerine vurmadıysanız ve zorla bu davranıştan vazgeçirmeye çalışmadıysanız bir süre sonra oraya olan aşırı ilgisinin kendiliğinden kaybolduğunu görürsünüz.

GEBELİKTE 2'Lİ VE 3'LÜ TARAMA TESTİ

Gebelikte yapılan 2'li ve 3'lü tarama testleri, anne karnındaki bebekte görülebilecek kromozomal hastalıkların tespit edilmesi için yapılır. Bu hastalıkların başında da Down Sendromu gelir. Son zamanlarda özellikle de muhafazakar kesimlerde, bu testlere karşı aşırı ön yargıların bulunduğuna şahit oluyorum. Bunun sebebi ise; bu testlerden çıkabilecek olası olumsuz sonuçların kürtaja sebep olabileceğidir ve gerçeklik payı da vardır. Peki "bebeğim engelli olacaksa hiç doğmasın" diye düşünen bir anne, sağlıklı doğacak sandığı bebeği  engelli doğduğunda ne hissedecek? Büyük bir şok geçirme ve ardından bebeği reddetme ihtimali yüksek. Sonuç böyle olacaksa engelli bebeklerin, anne karnında yaşamına son verilmesi gerektiğini söylemiyorum ve böyle bir şeyi asla tasvip etmiyorum. Zira şer bildiklerimizde hayır, hayır bildiklerimizde şer vardır.